Naturalment!

Oli d’argània: propietats i beneficis

Este post también está disponible en: Español (Spanish)

L’oli d’argània és per al Marroc el mateix que per nosaltres és l’oli d’oliva, per això se’n diu “or líquid del Marroc”. S’obté del premsatge dels fruits de l’arbre d’argània, que només creix a la zona sud-oest del país africà. A més de ser un ingredient fonamental en molts productes cosmètics per la pell i el cabell, l’oli d’argània també té usos comestibles. A continuació, t’expliquem més sobre l’oli d’argània: les seves propietats, usos i beneficis tant en la cosmètica com en la cuina.

CTA text - CAT - Ebook Benestar - Pautes per gaudir d'un benestar complet

Oli d’ argània: propietats

L’oli d’ argània conté fins a un 80% d’àcids grassos essencials (omega 3), així com tocoferols (vitamina E), els quals són antioxidants. A més, també és ric en beta-carotenoides, escualè, fitosterols i gamma-tocoferol.  

No obstant això, per beneficiar-se de totes les propietats de l’oli d’argània és important que sigui 100% pur, a més de que estigui certificat per la norma Ecocert, que exigeix que un producte cosmètic ha d’estar compost per un 95% d’ingredients vegetals naturals, un 10% d’ingredients orgànics i un màxim del 5% d’ingredients sintètics.

Usos i beneficis cosmètics

Com indiquem anteriorment, l’oli d’argània, per les seves propietats, forma part de molts productes cosmètics, encara que també es pot adquirir 100% pur. Els seus usos i beneficis més habituals són els següents: 

  • És hidratant: es pot utilitzar tant per la cara i la pell com per al cabell. És habitual trobar-lo en cremes facials i mascaretes pel cabell. A més, és ideal per suavitzar zones aspres com els colzes i els talons. 
  • És cicatritzant: una vegada que la ferida està cicatritzada, l’oli d’ argània ajuda a difuminar-la. També funciona molt bé en cremades o inflamacions cutànies. 
  • Tracta l’acné: en general, utilitzar aquest oli com a hidratant facial ajuda a millorar els signes de l’acné, però també pot utilitzar-se per a curar grans o pupes.  
  • Prevé els signes de l’envelliment: l’oli d’argània actua com a producte antiedat, a més de que aporta lluminositat i suavitat al rostre. 
  • Prevé la caspa: es pot usar com a mascareta pel cabell o afegir unes gotes a la teva mascareta habitual. Aplicat en el cabell, l’oli d’ argània, prevé les puntes obertes i la caspa, a més de que li aporta lluentor al cabell.
  • Prevé les estries: davant l’embaràs o un canvi de pes, ja que la pell s’estira o es retreu d’una manera brusca, utilitzar oli d’ argània permet mantenir la pell elàstica i hidratada. 
  • Enforteix les ungles: si et dónes un massatge a les mans, les ungles i les cutícules, s’enfortiran. 

https://www.istockphoto.com/es/foto/mujer-aplicando-aceite-en-las-puntas-del-cabello-puntas-de-pelo-dividido-cabello-seco-gm1175291168-327227994

Usos i beneficis comestibles

L’oli d’argània és molt més que un producte cosmètic. Els seus usos i beneficis comestibles el converteixen en un valuós complement per una dieta saludable. Incorporar-lo en els teus menjars no només millorarà el gust dels teus plats, sinó que també aportarà múltiples beneficis per a la teva salut general. Atreveix-te a experimentar amb l’oli d’argània a la teva cuina i descobreix les seves meravelloses propietats!

És crucial triar oli d’argània d’alta qualitat, preferiblement orgànic i premsatge en fred, per assegurar que tots els seus beneficis nutricionals es mantinguin intactes. A més, donat el seu alt valor nutricional i calòric, és recomanable consumir-lo amb moderació.

Beneficis Nutricionals

  1. Ric en Àcids Grassos Essencials: L’oli d’argània conté alts nivells d’àcids grassos insaturats, especialment l’àcid oleic i linoleic, que són essencials per a una bona salut cardiovascular. Aquests àcids grassos ajuden a reduir el colesterol LDL (dolent) i a augmentar el colesterol HDL (bo).
  2. Antioxidants Potents: Conté tocoferols (vitamina E), polifenols i escualè, tots ells potents antioxidants que protegeixen el cos contra els danys dels radicals lliures, reduint el risc de malalties cròniques i l’envelliment prematur.
  3. Propietats Antiinflamatòries: Gràcies als seus compostos antiinflamatoris, l’oli d’argània pot ajudar a reduir la inflamació en el cos, la qual cosa és beneficiós per a malalties com l’artritis i altres afeccions inflamatòries.
  4. Millora la digestió: El consum regular d’oli d’argània pot ajudar a millorar la digestió gràcies al seu contingut en vitamina E i compostos antioxidants. Aquests nutrients poden ajudar a reduir la inflamació en el tracte digestiu i promoure la salut gastrointestinal en general.

https://www.istockphoto.com/es/foto/argan-aceite-gm1470684470-501458602

Usos Culinaris

  1. Amaniment: L’oli d’argània té un sabor suau i lleugerament a nou, la qual cosa el converteix en un excel·lent acompanyament per a amanides. Pots combinar-ho amb llimona, sal i altres espècies per a realçar el sabor de les teves amanides preferides.
  2. Condiment per Pa: Al Marroc, és comú gaudir de l’oli d’argània amb pa. Simplement suca un tros de pa fresc a l’oli, i assaboreix el seu sabor únic i nutritiu. També es pot barrejar amb mel i ametlles torrades per a una experiència culinària tradicional marroquina anomenada “amlou”.
  3. Complement per Plats Calients: Afegir unes gotes d’oli d’argània a sopes, guisats o plats de cuscús al final de la cocció pot enriquir el sabor i aportar un toc nutritiu extra. És important no escalfar l’oli a altes temperatures per a preservar les seves propietats beneficioses.

L’oli d’ argània s’identifica amb facilitat: té una olor suau, un tacte lleuger i un color daurat translúcid. Les seves propietats aporten molts beneficis, per la qual cosa té diferents usos: cosmètics i culinaris. Cal anar amb compte, això sí, que no entri en contacte amb els ulls ni amb ferides obertes. Coneixies l’oli d’ argània?, com l’ utilitzes?

CTA imatge - CAT - Ebook Benestar_Pautes per gaudir d'un benestar ple - azul

Deja un comentario

No hay comentarios

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.